SOMMERMAD: HJEMMELAVEDE KOLDSKÅL

En af sommerens mest klassiske desserter herhjemme, er hjemmelavet koldskål. Det er en ærkedansk dessert eller hovedret, der på fineste vis formår at skabe en skøn balance mellem syre, sødme og fedme, og det er ikke uden grund, at både børn og voksne holder meget af koldskål – gerne sammen med friske, danske jordbær og en håndfuld kammerjunkere.

 

Koldskål kan laves på mange måder

Der er mange holdninger til, hvordan en koldskål skal laves. Grundelementet er kærnemælk, og derfra bruger nogle tykmælk, andre ymer, og en helt tredje tilsætter lidt piskefløde. Du kan også blende forskellige bær i, tilsættes diverse former for tilbehør i form af kammerjunker, jordbær, banan, havregrynsdrys, hindbær, blåbær og meget mere.

Jeg har valgt med denne opskrift at lave koldskål i sin enkleste form: Hjemmelavet koldskål på kærnemælk, æg, sukker, vanilje og citronsaft – Hverken mere eller mindre.

 

Du skal bruge.

  1. 2 æggeblommer (ca. 2 spsk)
  2. 3 spsk sukker.
  3. ½ vaniljestang – kornene heraf.
  4. ½ liter kærnemælk.
  5. ½ liter tykmælk.

Til 4 personer

 

Sådan gør du.

Vanilje

  1. Start med at hælde en teskefuld af dit sukker på et skærebræt
  2. Flæk vaniljestang, og skrab kornene ned i førnævnte sukker
  3. Pres det med den flade side af en kniv, og bland det lidt rundt – På den måde undgår du at vaniljen klumper for meget

Koldskål

  1. Skil blomme(r) fra hvide og hæld dem i en skål sammen med sukkeret
  2. Pisk æggeblomme og sukker til en luftig “æggesnaps”
  3. Tilsæt kærnemælk, vaniljesukker, rør/pisk godt sammen
  4. Smag til med sukker og citronsaft hvis det er det du syntes. (Personligt er vi ikke meget for citron i vores koldskål her hjemme.)

 

LÆS OGSÅ: Sommer mad: Hjemmerørt tatar med krydderurter

Vanilia
Photo care Print Box