Viborgmekaniker om aircondition: Sådan undgår du dyre reparationer

Over 70 procent af airconditioneftersyn hos QuickPot i Viborg bliver foretaget i disse uger, og bilerne flokkes om værkstedet. Få den lokale bileksperts anbefalinger til en afkølet sommer uden dyre reparationer.

Forsommerens første varme dage har sat fuld blæs på airconditionanlæggene i viborgegnens biler. Men hvis der i stedet for en svalende kold brise oser varm luft ud af dyserne, er det tid til et eftersyn. Mange bilejere møder denne lunkne oplevelse netop nu, og det kan mærkes hos QuickPot på Holstebrovej, der udfører airconditionservice på samlebånd i disse uger. Sidste år blev 78,3 procent af alle værkstedets airconditioneftersyn udført i maj, juni og juli. Og ifølge Rasmus Møller Vermeulen, der er værkstedschef i QuickPot Viborg, ser billedet ligesådan ud i år.

– Om sommeren er klimaanlægget vores bedste ven. Derfor er det også ærgerligt, at mange glemmer at vedligeholde anlægget i løbet af vintermånederne. Det kan gøres meget simpelt ved have sin aircondition tændt med jævne mellemrum, så kølemidlet får lov til at køre rundt i anlægget og smøre pakningerne. Det er nemlig de tørre, ubrugte pakninger og kompressorer, der er med til at skabe lækager i længden, siger Rasmus Møller Vermeulen.

En god måde at kontrollere om airconditionanlægget fungerer optimalt, er ved at skrue helt op for den kolde luft i et par minutter. Luften direkte fra blæserne i bilen skal på et velfungerende anlæg være mellem fem og syv grader.

 

Kølemidlet fordamper

Når airconditionanlægget svigter, skyldes det ikke nødvendigvis deciderede fejl og utætheder. Kølemiddel fordamper nemlig hele tiden, og efter cirka to år trænger det til en opfyldning.

– Det er en god ide at få efterset bilens aircondition regelmæssigt – gerne hvert år, men mindst hvert andet år. For hvis systemet er ved at løbe tør for kølemiddel, øges risikoen for skader, der kræver reparation, præcis ligesom når systemet ikke bliver brugt, forklarer Lars Fibiger, der er teknisk rådgiver i Quickpot og dermed ham, som kædens mekanikere spørger til råds i tvivlstilfælde.

Han fortæller, at airconditionreparationer er forholdsvist bekostelige, og at det kræver en særlig efteruddannelse for mekanikere, før de må håndtere de skadelige midler i airconditionsystemet. Det er dermed en dårlig ide selv at forsøge at udbedre skaden.

De typiske reparationer koster hurtigt 5000 kroner, og er der fejl i systemets kompressor, koster det endnu mere. Det skyldes, at der skal tilkobles en speciel maskine, som kontrollerer airconditionanlæggets olietryk, tømmer og renser systemet for kølemiddel og olie, og som efter reparationen påfylder væsker igen.

QuickPot Viborg har netop investeret i en nyudviklet udgave af disse maskiner, så værkstedet kan udføre airconditionservice på alle typer af biler – herunder også hybrid- og elbiler. Samtlige biler produceret fra 2017 og frem skal nemlig bruge en ny type kølemiddel, som kræver en speciel påfyldningsmaskine.

Salman Box
Photo care Print Box