Kend rådene ved sirenevarsling

Igår ringene mange bekymrede borgere til 1-1-2. Da sirenerne hylede. Det kan koste menneskeliv derfor må opslaget gerne deles.

Alt for mange Danskere kender ikke rådene for hvordan man skal gøre når sirenevarslingen lyder. Det kunne politiet i går konstatere. 

Alarmcentralen (1-1-2) blev fredag aften kimet ned af bekymrede borgere som ringede ind for at høre hvorfor der var udsendt sirenevarsling, også beresksbstyrrelsen ringede mange til for at få oplysninger om hvorfor sirenerne hylede. Det kan få fatale konsekvenser og koste menneskeliv hvis en person i nød ikke kan komme hurtigt igennem til alarmcentralen når der er behov for hjælp hvad enten det er brand, røveri, hjertestop eller en anden faretruende situtation. 

Igår skete der en teknisk fejl så flere byer i det Jyske fik udsendt sirenevarsling selv om det kun skulle være i det vestlige Viborg. 

Det gjorde borgerne bekymret og fik mange til at ringe for at undersøge hvad der var galt. Flere unge har på det sociale medie Snapchat givet udtryk for at de troede det var en test og det derfor ikke betød noget at der igår blev varslet.  

Her er rådene ved sirenevarsling som er vigtig at kunne 

  Opsøg information
En beredskabsmeddelelse fra myndighederne vil hurtigst muligt efter sirenevarslingen blive udsendt via dr.dk og tv2.dk og vil kunne høres på DR’s FM-radiokanaler i det berørte geografiske område. DR og TV2 bringer desuden beredskabsmeddelelsen på tekst-tv side 150. Afhængig af hændelsens karakter vil informationen blive udsendt via endnu flere kanaler, ligesom myndigheder ofte vil bringe beredskabsmeddelelserne via eksempelvis sociale medier og egne hjemmesider.

Indtil 30 august 2017 har sirenerne betydet, at man skulle gå inden døre, lukke døre, vinduer og ventilationsanlæg og søge information hos DR eller TV2. Det bliver ændret.

  • Ring ikke 1-1-2 for at få information
    Unødvendige opkald kan blokere for livsvigtige opkald til alarmcentralen.

Varsling med sirener 

  • Når der ved større ulykker og katastrofer er en akut situation af livstruende karakter for et større antal mennesker, kan befolkningen blive varslet om faren ved hjælp af det landsdækkende sirenevarslingssystem. 

Lyden af sirenerne 

  • Varslingssignalet er en tone, der stiger hurtigt og falder langsomt igen. Det gentages 4 gange, når der varsles fare. Samtidig sendes der en beredskabsmeddelelse til DR og TV2 som informerer befolkningen. 
  • TV-stationerne kan også vælge at bringe meddelelserne på deres hjemmesider. Når faren er forbi, afvarsles med én lang tone. 
Saunagus Danmark 2018
Salman Box