Skumringstimen på Hovedbiblioteket – Norden samles om heltene

Det nordiske litteraturfællesskab opnår sit højdepunkt i november, når der tændes et lys og læses højt af den samme bog i hele Norden til årets Skumringstime. Det er 22. gang at nordens største højtlæsningsbegivenhed finder sted. I Viborg sker det på Hovedbiblioteket i Viborg den 12. november kl. 19.

I stearinlysets skær vil Stig Glent-Madsen, landsdommer og tidligere formand for Dansk Flygtningehjælp, læse op fra årets roman ”Islandske konger”. Romanen er skrevet af den islandske forfatter Einar Már Gudmundsson og er en samling ellevilde historier om den fiktive Knudsen-slægt, som følges fra 1700-tallet og frem til i dag. I bogen udfordrer forfatteren den traditionelle heltekarakter og sætter i stedet tåberne i rollen som de islandske helte. Stig Glent-Madsen læser uddrag af romanen og kommenterer derefter på årets tema Nordens Helte.

Helten er en tilbagevendende karakter i den nordiske litteratur og den rolle har ændret sig i takt med samfundsudviklingen. Heltene har blandt andet spillet en rolle i fortællinger fra de klassiske islandske sagaer, som blev nedskrevet i 1200-1300-tallet, til nyere litteratur hvor helten og antihelten forsætter med at præge rollegalleriet. Men hvem er egentlig disse helte, og hvorfor forsætter de med at fascinere de nordiske læsere? Dette er nogle interessante spørgsmål, som kan diskuteres af deltagerne til årets Skumringstime.

Skumringstimen på Hovedbiblioteket i Viborg arrangeres af Foreningen Norden og Viborg Bibliotekerne. Bydelsmødrene i Viborg supplerer med hjemmebag, som det er muligt at købe og nyde til kaffen og oplæsningen.

Det er mandag den 12. november kl. 19:00 og der er fri entré.

Saunagus Danmark 2018
Bedemand Per Rasmussen

Be the first to comment

Leave a Reply