Ungarsk besøg i Katrinehaven

Tre socialmedarbejdere fra Ungarn ankom i tirsdags til Viborg for at opleve, hvordan man arbejder med mennesker inden for handicapområdet i Viborg Kommune. Besøget er en del af et udviklingsprojekt mellem Ungarn og Viborg Kommune. Første stop på turen var Katrinehaven.

De tre ungarske socialmedarbejdere ankom til Viborg tirsdag aften, og allerede tidlig onsdag morgen mødte de ind på Katrinhaven for at lære om den danske model på handicapområdet.

Fokus på mulighederne

Besøget hos Katrinehaven er kun lige startet for Gizella Szász, der er leder af handicapinstitutionen i Perbál list uden for Budapest i Ungarn, Judit Bartholy, der er formand for den ungarske fond ”At leve videre”, samt Andrea Orosz, der er konsulent fra Ungarn. Alligevel er de allerede imponerede over måden, personalet på Katrinehaven møder beboerne på. De lægger især mærke til de små ting, som de også kan bruge hjemme i Ungarn.

  • Det kan være noget så simpelt som at sørge for, at man er tilgængelig hele tiden, så man skaber et mere imødekommende miljø. Og så er jeg vild med, at der her er fokus på, hvilke muligheder, man har i vores arbejde – frem for at se på alt det, vi ikke kan gøre, fortæller Gizella Szász.

Repræsentanterne besøger Viborg Kommune som en del af et udviklingsprojekt, der er startet på opfordring af det ungarske socialministerium. Det indebærer blandt andet projekter i Ungarn, som bygger på danske erfaringer, men som bliver udført på ungarske vilkår.

Hverdag med mening

Katrinehavens leder, Lilli Ane Urup, ser samarbejdet med den ungarske institution som en mulighed for at høre mere om, hvordan man arbejder med handicapområdet andre steder. Ifølge hende oplever de ungarske socialmedarbejdere mange af de samme problemstillinger i dagligdagen, som også findes i Katrinehaven. Det handler blandt andet om, hvordan man skaber en hverdag med mening for institutionens beboere.

  • Jeg håber, at det, de tager med sig, er vores faglige syn på beboerne. Hos os arbejder vi ud fra, at alle kan bidrage med noget, og når man bidrager, skaber man en hverdag, der giver mening, uanset hvem man er, siger Lilli Ane Urup.

Besøget varer tre dage, og Gizella Szász, Andrea Orosz og Judit Bartholy udgør halvdelen af den ungarske delegation, der er i Viborg for at lære mere. I løbet af de tre dage besøger de flere institutioner inden for handicapområdet i Viborg Kommune, herunder Katrinehaven og Aktivitetshuset Skriversvej.

Den anden halvdel af delegationen består af Katalin Kolutácz, leder af psykiatri- og handicapinstitutionen Mohács, samt Zsolt Wébel, der er præst og tilknyttet Mohács. Under besøget skal de introduceres til den faglige tilgang i psykiatriområdet i Viborg Kommune og socialpsykiatrien i Region Midtjylland. De skal blandt andet se botilbuddene på Guldblommevej, hvor der arbejdes med at styrke den enkelte beboers mestringskompetencer i forhold til sit eget liv. Derudover skal de også opleve Center for Mestring i Viborg og botilbuddet Sønderparken i Hornsyld.

Fælles for programmet er håbet om at vise ungarerne, at man arbejder ud fra samme faglige grundlæggende tilgang til borgerne, uanset hvor de hvor og uanset hvilket tilbud, der er tale om.

Saunagus Danmark 2018
Saunagus Danmark 2018