Viborg Kommune indgår aftale om samarbejde med Chongqing Kommune

Salman Top
Borgmester Torsten Nielsen og generaldirektør for Chongqing Civil Affairs Bureau Jiang Tao

Repræsentanter fra den kinesiske millionkommune Chongqing besøger Viborg den 23. og 24. august for at underskrive en samarbejdsaftale.

Chongqing Kommune i det vestlige Kina vil hente inspiration fra ældreplejen i Viborg. Derfor indgår de to kommuner nu en formel samarbejdsaftale.
Det sker på baggrund af en langvarig kontakt mellem Viborg Kommune, Boligselskabet Sct. Jørgen og KPF Arkitekter fra Danmark og Chongqing Kommune i Kina, og det åbner mulighed for eksport af dansk viden og produkter til Kina. I første omgang til Chongqing Kommune, som har en befolkning på ca. 32 millioner indbyggere.

– Vi har, efter lidt forsinkelse, underskrevet en formel aftale med Chongqing Civil Affairs Bureau om et samarbejde, der skal inspirere kineserne i udviklingen af deres plejesektor. Jeg har store forventninger til samarbejdet og det spin-off, det kan give for erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner, siger borgmester Torsten Nielsen.

Pilotprojekt på tegnebrættet

Chongqing Civil Affairs Bureau vil gerne inddrage danske aktører inden for områder som design og drift af plejecentre, pleje og omsorg, sundhed og uddannelse af personale i takt med det stigende behov for udvikling af projekter inden for ældresektoren.
Planen er, at Chongqing etablerer et pilotprojekt, der har til formål at introducere en bæredygtig forretningsmodel for et plejecenter med udgangspunkt i den danske ældreplejemodel. Projektet vil involvere et af Chongqing Civil Affairs Bureaus plejecentre, som Viborg Kommune, Boligselskabet Sct. Jørgen og KPF Arkitekter besøgte i maj 2016.

– Dette er vores femte besøg i Viborg, og med underskrivningen af samarbejdsaftalen udtrykker vi ønsket om et endnu tættere samarbejde med Viborg Kommune om udviklingen af ældreplejen i Chongqing. Vi er i gang med at bygge et nyt plejecenter og vil gerne have Viborg Kommunes hjælp til at skabe et eksempel på et førsteklasses plejecenter, som kan fungere som en model andre steder i Kina, siger generaldirektøren for Chongqing Civil Affairs Bureau, Jiang Tao.

– I Danmark er vi blevet kendt i Kina for at have mange erfaringer med ældrepleje og et højt uddannelsesniveau af plejepersonalet. Det får vi nu en unik mulighed for at vise frem, slutter borgmester Torsten Nielsen.

Fakta

  • Den kinesiske delegation har repræsentanter fra både myndigheden på området og en erhvervsdelegation – i alt 19 gæster.
  • Delegationen har besøgt Plejecenter Banebo onsdag formiddag inden den officielle underskrivning af aftalen onsdag eftermiddag.
  • Torsdag vil delegationen blandt andet aflægge Toftegården Plejecenter i Møldrup.
  • Byrådet skal godkende aftalen på et kommende møde i løbet af efteråret.
Saunagus Danmark 2018
Saunagus Danmark 2018