Kong Alkohol holder aldrig ferie

Behandlingsstederne oplever mange henvendelser om alkoholproblemer i ferietiden

For mange mennesker hænger alkohol og ferie uløseligt sammen. Vi har fri, vi skal slappe af, vi skal slå os løs – der gælder ligesom nogle andre regler, når vi har ferie.

Og vist skal man hygge sig og slappe af i ferien. Men for meget alkohol fjerner hyggen – og det bliver uhyggeligt, ja somme tider endda skræmmende. Og mange mennesker glemmer, at hjernen ikke får ferie og slapper af, hvis der er for meget alkohol indblandet. TV-lægen Peter Qvortrup Geisling forklarer i DRs sundhedssektion, at der ikke skal ikke ret meget alkohol til, før hjernen opnår en forgiftelsestilstand. Det betyder, at man sover dårligt,og man ikke er på toppen dagen efter. Og så får hjernen altså ikke slappet af, som det jo ellers er meningen den skal i ferien.

For mennesker med tendens til alkoholmisbrug er ferie og afslapning ofte en undskyldning for at drikke, og ofte ser vi, at mennesker der kæmper med at styre deres alkoholforbrug i det daglige, fuldstændig mister kontrollen i ferien – mens den øvrige familie forsøger at opretholde feriestemningen. Det sidste er ikke nemt.

Børnene lider under de voksnes drikkeri

I Danmark vokser mere end 120.000 børn op i et hjem med alkoholproblemer – eller alkoholmisbrug.

Børn finder det hverken afslappende eller hyggeligt hverken til daglig eller i ferien, når de voksne drikker for meget. De bliver utrygge, bange og stressede.

Mange børn kan fortælle, at de glæder sig til hverdagen, fordi ferien bliver ødelagt af alt for meget alkohol blandt de voksne.

Alkoholproblemerne følger med på ferien

De fleste ser frem til at holde ferie, og i familier med alkoholproblemer håber man hvert år, at i år går det bedre, men kong Alkohol rejser med på ferien.

Det oplever vi også hos Tjele-Dansk Misbrugsbehandling, hvor vi hvert eneste år, når sommerferien kommer, har mange henvendelser fra vrede og bekymrede pårørende og ulykkelige børn.

Drikkeriet har tit været et stridsspørgsmål i familierne, hvor de pårørende synes, det er for meget, og den/dem der drikker ikke synes, det er så galt. Men man kan sige, at når alkoholindtaget skaber tilbagevendende problemer i en familie, så er det noget, man bør tage hånd om og få gjort noget ved.

Det gælder for både jul og sommerferie – tag fat i det med det samme, hvis der er alkoholproblemer i familien. Der er ingen grund til at få endnu en ferie ødelagt for både børn og voksne.

Photo care Print Box
Bedemand Per Rasmussen