Frivillige lærer børnehaver at blive ven med solen

Salman Top

Om sommeren er det dejligt for de små at lege udenfor. For meget uv-stråling kan dog give kræft i huden, og særligt børn er udsatte. Derfor besøger studerende fra VIA, Sundhedscenter Viborg og frivillige fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne 13 børnehaver i Viborg kommune for at tale med børn og voksne om, hvordan de bedst beskytter sig i solen.

De små elsker at slå sig løs udenfor, især om sommeren. Det gør dem ekstra udsatte for solens uv-stråling – en stråling der regnes for at være direkte årsag til op mod 90% af alle tilfælde af kræft i huden. Heldigvis er kræft i huden let at forebygge ved hjælp af solbeskyttelse og fornuftig soladfærd.

– Det er særlig vigtigt, at vi lærer børn om solbeskyttelse og sunde solvaner fra de er helt små. Jo tidligere man udsættes for megen uv-stråling og skoldninger, desto større er risikoen nemlig for at udvikle kræft i huden senere i livet, fortæller Peter Dalum, der er projekchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

– Med kampagnen ønsker vi i år at sætte fokus på solbeskyttelse og solpolitikkerne i børnehaverne i Viborg kommune. Vigtigt er det, at oplyser om solkampagnen – herunder solrådene, så vi alle – forældre som fagprofessionelle – øger opmærksomheden på området og hjælper hinanden med beskytte vores børn og hinanden bedst muligt i solen. Betydeligt er det, at børnene få gode ”sol-vaner” fra barnsben, udtaler Merethe Jelsbak Raundahl, sundheds- og forebyggelseskonsulent i Viborg kommune.

 

Læring om solbeskyttelse gennem leg

I uge 20, 21 og 22 besøger Solkampagnens frivillige børnehaverne i Viborg Kommune, hvor de lærer børnene om solbeskyttelse gennem leg. Ud af trylleperler der skifter farve, når der er uv-stråling i luften, kan børnene udfolde sig kreativt og lave deres eget armbånd. På den måde er det lettere for børnene at huske på solrådene, som kan beskytte dem mod den stærke sol. Der leges også skyggeleg og institutionerne får udleveret diverse materiale omkring solbeskyttelse – herunder en plakaten ”Smør dig ind i solcreme” af tegnet af Wulff Morgenthaler.

 

Solkampagne i 10 år

I år er det ti år siden, at Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne så dagens lys. Formålet har fra start været at forebygge hud- og modermærkekræft ved at lære danskerne at omgås solen med omtanke. I dag er Solkampagnen blevet en folkesag, og det kan de mange frivillige, der har været engageret i kampagnen gennem årene, tage en stor del af æren for.

 

Lokale indsatser i Viborg kommune og resten af landet gør en stor forskel

Frivillige fra Kræftens Bekæmpelses lokalforeninger har i samarbejde med Viborg kommune gennem årene stået i spidsen for en række forskellige indsatser, der har sat fokus på solbeskyttelse lokalt.

– De sidste 10 år har frivillige fra lokalområderne i Viborg Kommune besøgt børnehaver, SFOer og dagplejere. Samtidig har lokalforeningen skrevet læserbreve til solkampagnen. Rigtig mange børn har gennem årene mødt velforberedte sol-formidlere.

Om vinteren har vi gjort opmærksom på solariers skadelige stråler. 2011 sendte vi brev ud til kommende konfirmander, for at gøre opmærksom få faren ved at gå i solaire. 2012 sendte vi brev til borgmesteren, da vi vidste, der var solarier i et par offentlige svømmehaller. Det resulterede i, at Byrådet vedtog, fra 1. marts 2013 ville der ikke være solarium i kommunens bygninger.

Vi er glade og stolte over det forebyggende arbejde, der gennem årene er gjort. Vi er meget taknemmelige for det samarbejde vi har fået med VIA University, siger Lone Maagaard Næstformand Kræftens Bekæmpelse.

Saunagus Danmark 2018
Saunagus Danmark 2018

Be the first to comment

Leave a Reply