Fejringen af Reformationsjubilæet i Viborg kulminerer

Den 31. oktober er det nøjagtig 500 år siden, at Luther slog sine berømte teser op på døren til slotskirken i Wittenberg, og det fejres naturligvis i Viborg. Det var nemlig i Viborg, den danske munk Hans Tausen første gang prædikede den protestantiske tro her i landet. Allerede i 1529 var Reformationen en kendsgerning i Viborg – syv år før det skete i resten af Danmark. Festen i Viborg den 31. oktober er den foreløbige kulmination på fejringen af Reformationsjubilæet i Danmark og byder bl.a. på en særlig hæder til Hans Tausen, festgudstjeneste i Domkirken og borgerbespisning på Domkirkepladsen.

Viborg har i årets løb markeret sig stærkt i fejringen af Reformationsjubilæet i Danmark. Der har været forelæsninger, besøg fra Tyskland, flotte dage på Domkirkepladsen med dans, teater, musik, Lutherroser, og masser af skoler og uddannelsesinstitutioner har været involveret i markeringen. I alt har der været over 40 spændende arrangementer i Viborg i løbet af 2017 i anledning af 500-året for Luthers teser. Nu gør Viborg så klar til at fejre jubilæet på selve dagen den 31. oktober.

 

Markering af jubilæumsdagen

Der er lagt op til et spændende program for dagen, som henvender sig til både byens befolkning og byens gæster. Det starter kl. 15, hvor den vestlige del af Randersvej, nemlig de ca. 700 meter fra lyskrydset ved Sct. Ibs Gade til rundkørslen ved Bisp Gunners Vej, får navneforandring. Byrådet har nemlig valgt at omdøbe denne vejstrækning, så den for fremtiden kommer til at hedde Hans Tausens Allé.

Kl. 17 er der Festgudstjeneste i Viborg Domkirke. Gudstjenesten, der forestås af biskop Henrik Stubkjær, indledes med en procession af menighedsrådsformænd, præster, provster og 2 biskopper, og den indeholder bl.a. udvalgte citater af Martin Luther. Når gudstjenesten er forbi, vil der blive plantet en kongeeg på Nytorv i Viborgs hjerte. Dette programpunkt involverer både justitsministeren, borgmesteren, biskoppen og en konformand, og den eg, der plantes, er et tvillingetræ til den eg, som Dronning Margrethe plantede i Wittenberg i oktober 2016. Arrangementet afsluttes med champagne og kransekage til alle.

Kl. 19.30 leverer Viborg-musikeren Eskild Dohm sammen med sit band en koncert under overskriften ”Reformationen rocker” i Viborg Musiksal, og samtidig er der borgerbespisning i to telte, der er rejst på Domkirkepladsen. Menuen står på brød, ost og reformationsøl. Carte Blanche vil udsmykke ”den lysende by” indtil kl. 22.

Lange søn box
Søhøjlandet box